Hopp til innholdet

Cachebeskrivelse

 • av

Cachebeskrivelser kan være fine med bilder og informativ tekst, men hvordan kan man få de slik.
Utformingen på teksten blir laget med HTML, innliming av bilder gjøres også med HTML. Men gi ikke opp nå med en gang, du trenger ikke være utlært i HTML. Et redigerings program kan gjøre jobben for deg. I denne artikkelen skal jeg gå igjennom det viktigste du trenger, når vi er ferdige skal vi ha laget en beskrivelse som ligner bildet under. (Alle bilder i denne artikkelen er små, men trykk på de så vil de bli større)
Bremenholmen - Glåma

Beskrivelse
Beskrivelse av geocachen

For å lage denne beskrivelsen trenger man noen verktøy. Til å lage HTML koden anbefaler jeg: Kompozer. Det beste med dette programmet er egentlig at det er gratis. Man vil også trenge et verktøy for å arbeide med bildene også. Det kan du lese om her. Det finnes mange funksjoner i Kompozer som jeg ikke går igjennom her.
Nå la oss komme i gang. Åpningsbildet når du åpner Kompozer ser slik ut.

Kompozer
Startsiden i kompozer

Det første man vil se er at programmet er sterkt inspirert av office programmene til Microsoft.

 1. Det beste er å starte med å skrive titler og tekst før man begynner å pynte på beskrivelsen med fonter, farger og bilder.
  Beskrivelse med tekst
  Beskrivelse i Kompozer uten bilder og formatering

  Nå må vi heller ikke glemme å lagre det vi sitter å jobber med. Du vil få opp en dialog for å angi filnavn (Tittel) før den velkjente mappevelgeren fra windows kommer fram. Dette navnet du angir her vil også være det navnet som identifiserer dokumentet vi arbeider med i Kompozer.

  Lagret dokument
  Tittel dialog, og identifisert navn i kompozer
  Ulagret dokument
  Dokument med ulagrede endringer

  Når vi har gjort endringer som vi ikke har lagret vil dette tegnet vises fremfor tittelen vi har gitt dokumentet.

 2. Nå som vi har laget teksten til beskrivelsen vår, er det på tide med litt pynt. Endre på skriftstørrelser, endre skrift typer, o.l.
  Vi starter med titler i beskrivelsene. Marker teksten som skal redigeres.
  For titler velger vi Heading 1 til Heading 6, Der Heading 1 er størst. Har man behov for å justere størrelsen mindre eller større bruker man liten og stor A på verktøy panelet. For å justere fargen på teksten har man et passende vindu for dette også. Det er også muligheter for å endre skrift type. Det er bare å prøve seg fram.Det man må tenke på om man skal prøve mye forskjellig, er at om man redigerer ved å markere forskjellig del av teksten kan det bli rot for kompozer, fjern da all formatering og start med den rene teksten igjen. Det er lurt å gjøre alle andre formateringer før man øker eller minsker skriftstørrelsen.
  Alle funksjoner er vist på bildet under.

  Formaterings verktøy
  Valg av Heading 1, valg av farge, valg av font, valg av størrelse +1 og midtstilling av tittel
 3. Under tittelen setter vi inn en horisontal linje.

  Horisontal linje
  Insert ->Horizontal line
 4. Om man ønsker underoverskrifter for å dele opp teksten, velger man en av de andre Headingene, vanlig tekst størrelse er Heading 3 passe.
 5. Man vil også kanskje ha en annen skrifttype på selve teksten. Da bruker man de samme verktøyene som ved tittelen, men vi beholder “Body text” i det valg feltet.
  Jeg har valgt tekst typen: Bookman Old Style.
  Husk å markere den teksten som skal få ny stil.

  Endret font
  Endret font
 6. Man vil også ofte ha bilder i cachebeskrivelsen sin. Har man laget seg en egen logo, så vil man kanskje bruke denne også. Hvordan jeg formatere her er bare hvordan jeg gjør det, hvordan du vil ha det er ditt valg. Her finner du en eksempel logo du kan låne. Vi plasserer denne logoen under den horisontale linja, og plasserer ei linje til under logoen. For hvordan du klargjør et bilde til en cachebeskrivelse les steg for steg siden til det.Sett pekeren det stedet du vil ha bildet, som når du skal starte å skrive, og trykk på Image. I dialogboksen som da kommer opp skal du lime inn URL linken til bildet. f.eks: https://glaamadalen.no/geo/wp-content/uploads/2016/07/eksempel-logo.png
  Har bildet feil størrelse kan man justere denne i Dimensions. Er bildet mye større eller mindre må man gjøre justeringen på selve orginal bildet, ellers får man et bildet som tar lang tid å laste inn, eller er veldig kornete.

  Sette inn bilde
  Sette inn bilde

  Når bildet er satt inn midtstill bildet med samme verktøy som tidligere. Sett også inn en horisontal linje under bildet.

 7. Sett også inn et passende bilde et annet sted i teksten, her har du link til et bilde du kan prøve deg fram med.
 8. Nå har vi kommet så langt at vi har en tekst vi er fornøyd med, men også en pen tekst som vil tiltrekke seg oppmerksomhet. HUSK gå ikke amok med forskjellige stiler, det er også viktig at teksten er mulig å lese.
  For å få teksten fra kompozer og inn i cachebeskrivelsen på geocaching.com, gå til Source fanen og kopier alt på denne siden. Dette er HTML koden

  Source
  HTML koden
 9. Gå inn på redigering av cachen på geocaching.com, og bla deg ned til lang beskrivelse. På veien ned er det viktig at det er huket av for “Beskrivelsen er i HTML”. Lim inn HTML koden fra Kompozer inn i feltet for lang beskrivelse.
  Cacheredigering
  Huk av for beskrivelsen er i HTML, og lim inn i Lang beskrivelse

  Nå har vi kommet fram til dette resultatet. Gratulerer, nå er det din tur til å pynte på dine cachebeskrivelser.

  Beskrivelse resultat
  Beskrivelsen vi har laget frem til nå

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.