Hopp til innholdet

Vedlikehold av cacher

IMAG2947

Når man legger ut cacher må man også tenke på jobben det er å faktisk holde den ved like. Det er ditt ansvar, og det er kanskje noen som ikke tar det så veldig høytidelig. Det er veldig gøy å legge ut cacher, og man gleder seg over at den blir funnet og logget. Men dessverre er det noen som mister lysten på å cache etter en stund, og da kan det skje at cachen blir overlatt til seg selv. Eller hvis cacheren ikke har tenkt over vedlikeholds jobben og har lagt cachen ut på et sted som er vanskelig å komme til eller langt hjemmefra.

Jeg ser på det som min jobb og plikt å ta vare på mine egne cacher og sørge for at de er i god stand når folk skal besøke dem. Det går jo litt ære i å ha fine cacher, som man får gode tilbakemeldinger på i loggene fra de som finner dem. Cachene reflekterer meg, hvem jeg er og hva jeg står for egentlig. Synes selv det ikke er noe koselig å finne cacher som er bløte, har halvråtne loggbøker og mugne bytteting, så hvorfor skal jeg la mine egne utlegg gi andre en slik opplevelse?

En DNF (Did Not Find) fra en kollega cacher er gull verdt, særlig når man har lagt ut nesten 100 cacher. Samme gjelder NM (Needs Maintenance). Disse to gir meg god hjelp til å holde cachene ved like, de forteller meg at en boks jeg kanskje så til for en måned siden, plutselig har blitt borte. Eller at en av dem har blitt ødelagt og nå er klissbløt inni, eller at loggen er nesten full, slik at jeg må ut og skifte den snart.

(Bilde fra Geocaching.com)
(Bilde fra Geocaching.com)

I skrivende stund har jeg faktisk 88 aktive cacher som jeg må se til, og det sier seg selv at når man har jobb på ukedagene, er det bare helgene til overs. Disse helgene vil man da også bruke til å cache litt selv. Og tro det eller ei, det hender jeg gjør andre ting enn å cache også! Men nå på våren er man bare nødt til å ta en tur ut og se til cachene sine, selv om man kanskje ikke har fått noen meldinger om at noe er galt.

Det er som regel etter vinteren det er mest behov for vedlikehold, mer og mer folk våkner fra cache-dvalen og det er dessuten mye som kan ha skjedd med cachen din i løpet av vinteren! Har man valgt gode bokser som man vet er vanntette, kan det uansett bli fukt i dem på grunn av temperatur forskjeller. Frost på natta og strålende sol på dagen gir dessverre den effekten. Jeg er så heldig å ha en mann som kan skaffe meg haugevis med silica-gel poser, gratis, så jeg bruker disse i selve boksen og i posen hvor loggen ligger. Dette hjelper veldig bra mot slik vår-fukt.

Men det hender jo at loggen mugner, og da liker jeg å skifte dem ut, selv om dem ikke er fulle. For det er ikke noe koselig å åpne en boks som stinker av mugg altså.

En annen grunn til å ta en runde iblant er for å bare sjekke at boksen er på plass, noen ganger er den borte, noen ganger har cachen vandret vekk fra der du først gjemte den. Har flere ganger faktisk måtte LETE etter min egen cache, fordi cachere ikke har sett godt nok etter hvor de fant den, og i god tro legger den flere meter unna det originale gjemmestedet. Eller det har vært en velmenende person som har «gjemt den litt bedre», fordi de kanskje synes den var for enkel å finne.

(Noen synes trebiter er fine bytteting...)
(Noen synes trebiter er fine bytteting…)

Jeg koser meg virkelig jeg når jeg er ute på en slik vedlikeholds runde, jeg liker å se hvordan det står til med cachen jeg la ut. Ser i loggbøkene. Noen ganger har folk skrevet en liten hilsen, ikke bare skrevet nicket sitt. Nå høres jeg gammal ut, men «før i tiden» så var det faktisk vanlig å skrive en hilsen i loggboka. Mange cacher var av den litt større typen og hadde en loggbok hvor det var plass til det. Man skrev kanskje litt om turen, hvilken temperatur det var den dagen, om det regnet eller sola skinte og takket pent for boksen. Kanskje var det mer sånn før fordi det ikke fantes så mange bokser å finne, så når man fant en eller to en helg, da satte man seg ned og skrev en takk.

Uansett, jeg liker da å bla i loggboka, noen ganger sjekker jeg at de som har logget på nett faktisk har logget seg inn i loggboka i cachen. Har flere ganger funnet folk som har logget cachen min på nettet, men aldri har skrevet i loggboka. Da pleier jeg å ta kontakt med dem og spørre om de kanskje har logget feil cache, eller om de kan ha logget under et annet navn i loggboka. I de fleste tilfeller får jeg aldri svar, og da sletter jeg loggen på nett. Kanskje noen synes det er for strengt, men det er også vedlikehold synes jeg. Det er jeg som eier cachen og det er jeg som har ansvar for den.

(En fin tur trenger ikke inneholde en haug med smileys)
(En fin tur trenger ikke inneholde en haug med smileys)

De fleste cachene jeg har lagt ut, har jeg lagt ut på steder som jeg selv synes er verdt å besøke, så det å dra tilbake til cachene mine og sjekke dem, er en fin tur i seg selv. Jeg får ingen smilefjes på kartet av det, men har fortsatt en fin tur i skog og mark og jeg kommer meg ut! Og de som har lyst til å finne cachene mine fra nå, de finner en godt vedlikeholdt boks, med ny logg og en garanti for at cachen er tipp topp!