Klassikere i Kongsvinger
Som Geocacher blir man ofte bitt av den statistikk basillen, ikke alltid er det statistikken ved å ha flest mulig cacher, men den som har med ens egne mål å gjøre. Man kan for eksempel ha som mål å finne cacher i alle fylker, finne cacher i alle kommuner i ett fylke, finne landets eldste cache og cache i så mange land som mulig. Det er også mange som «samler» en FTF i måneden, eller prøver å fylle den berømte kalenderen, D/T matrisen, utleggsdato matrisen eller noe annet.
Dette er jo smak og behag, som med alt i denne hobbyen, noen bryr seg om alt, andre litt mindre og andre igjen bryr seg midt på ryggen og bare cacher uten å tenke mer over det.
Når jeg startet å cache tenkte jeg ikke så mye over hva jeg gjorde, det var gøy, jeg fant det som var (nå er det adskillig mye mer cacher å velge mellom) og hver gang jeg skulle på ferie hjem til Norge, så jeg over kartet av Kongsvinger for å se om det hadde dukket opp nye cacher siden sist.
Ett år begynte det å blomstre her på Kongsvinger, kan huske jeg åpnet kartet før en ferie og fikk bakoversveis, det hadde vært sånn ca 3-4 cacher i området, som dessverre alle var funnet, og nå lå det «fullt opp!» (Les: 10-20 stk?)
Det var jo som å stikke en diger skje nedi nugattiboksen som liten det, og bare jafse i seg. Hærlig!
Nå er Kongsvinger ganske så overfylt av cacher, selvfølgelig er det plass til flere, 161m regelen sørger for at det alltids går an å skvise inn EN cache til, men de «gode gamle» cachene blir da kanskje glemt, til fordel for de nye som ligger litt mer tilgjengelig.
Derfor vil jeg hedre de gamle klassikerne som fortsatt er på Kongsvinger, de gode gamle cachene som startet det hele her i distriktet. Har du ikke funnet dem enda, burde du ta deg tid til det, selv om du kanskje ikke bryr deg om å få ett gammelt funn i statistikken, kan du i hvert fall glede deg over å ha funnet en ekte geocaching klassiker!
Det er bare to ekte klassikere igjen på Kongsvinger, disse er som følger:
Varde Fortress (GC70CA)
Laget av stigrand den 14 Juli 2002
Denne fant jeg selv i Juli 2008, men jeg har vært her flere ganger etterpå. Viser mer enn gjerne nye cachere frem til disse gamle cachene. Så vidt jeg vet, er det fortsatt den originale «boksen» man finner her. Back in the days var det ikke mange som brukte petrør og lock & lock bokser, finner man gamle cacher er det ofte isbokser, syltetøyglass, rekebokser ol.
Vingersjøen (GCKTWQ)
Laget av apollo_nor den 14 Oktober 2004
Også her har jeg vært ved flere anledninger, det er artig å komme tilbake og se stedet en gang til, mange år senere. Som regel kan man også finne den gamle signaturen sin i loggboka enda, og mimre tilbake til den dagen man fant den. Husker godt vi ble «jaget» av en flokk sauer ute på jordet her, men kom oss da helskinnet frem til cachen!
Så gjør vi ett hopp fra 2004 og frem til 2009, da begynner bla. familien EkHøy å legge ut cacher i Kongsvinger:
Kongsvinger Mølleruiner (GC1QD3R)
Laget av TrulsHE den 22 April 2009
Denne litt «nyere» cachen er faktisk allerede 8 år gammel, og har i skrivende stund blitt til smilefjes for 452 personer! Husker jeg sleit med å finne denne, den var bare noen måneder gammel når jeg var hjemme på ferie og hadde sjansen til å logge den. Etter loggen å lese (som jeg den gang faktisk krev på engelsk) så var vi fire personer til å lete, før vi endelig fant den etter mye leting.
Holtbergmasta (GC1RPN4)
Laget av TrulsHE den 23 Mai 2009
Hvis man sammenligner med den veldig populære cachen over, som for øvrig bare er en måned eldre, ser man stor forskjell i hvor mange funn de har i forhold til hvor de ligger. Mølleruinene er lett tilgjengelig midt i sentrum, mens Holtbergmasta er litt mer utfordring da man må gå opp den bratte bakken her. Med bare 85 funn på de åtte årene denne har levd ser man at mange går for de enkle cachene.
Kongsvinger Gjestegård (GC1W57R)
Laget av Viking_Princess den 20 Juli 2009
Dette er mitt aller første utlegg, fikk lagt den ut mens jeg var hjemme på ferie og satt og leste igjennom beskrivelsen og så etter at alt var riktig, før jeg meget nervøs klikka på knappen for å få den godkjent. Det tok ikke lang tid før jeg fikk svar fra Makuta Teridax med spørsmål om hvordan planen var for vedlikehold, siden jeg bodde i Nederland. Venninna mi Shira stilte opp som verge, og når det ble kjent, kom cachen ut. Cachen har flytta på seg flere ganger etter det og boksen har også vært bytta ut flere ganger, 329 funn har det blitt på 8 år, ikke så rart, siden Gjestegården lå ganske nærme hovedveien inn til Kongsvinger.
I 2010 «våknet» EkHøy duoen til liv, etter å ha cachet som en familie på fire en stund ble nå nye nick laget, og det begynte å dukke opp mange nye cacher her på Kongsvinger. Det kom ikke bare ut vanlige cacher, det kom ut mystery cacher og multier også. Og av disse er det nå 25 cacher igjen i Kongsvinger som ble lagt ut i 2010.
Antall utlegg har vokst voldsomt de siste årene, I 2016 ble det lagt ut ca. 250 cacher i Kongsvinger. Det har kommet til mange nye cachere og det har blitt lettere å starte med Geocaching. Kjempefint å få nye cacher å lete etter, men la oss ikke glemme «gamlisene». Dette er de som startet det hele, dette er historien til Geocaching, den hobbyen du elsker så høyt! Så neste gang du finner en skikkelig gammel cache, ta godt vare på den, ta deg tid til å bla deg bak i boka til starten. Ikke fnys av hvor dårlig boksen er, at den lukter litt mugg og bare har gamle og stygge bytteting liggende i seg. Ta heller godt vare på den, slik at den får leve lenger, og kanskje bli en av de få gjenværende oldis-cachene i landet, som nye cachere vil valfarte til for å få muligheten til å oppleve…