Hopp til innholdet

Historiske Vandreruter

LOGO HV ruta E
Den 14 Juni 2015 åpnet Den Norske Turistforening i sammarbeid med Riksantikvaren Historiske Vandreruter. Dette er 7 vandreruter spredt rundt i Norge som har blitt pusset opp og gjort litt mer attraktivt for folk å gå igjen. Gamle stier er igjen tatt i bruk, skilter er satt opp for at stiene skal være enklere å finne, og det er satt opp informasjonstavler langs dem. En av disse vandrerutene heter Finnskogrunden og er en vandring på hele 51,7km!

Runden går rundt sjøen Møkeren og slynger seg forbi eldgamle boplasser fra da skogfinnene kom til Finnskogen og slo seg ned. Den går i de dypeste skoger, bosatt med elg og ulv, og kanskje en og annen bjørn og. Det fine med akuratt denne runden er ikke bare det at den er på Finnskogen, i nærområdet til GPS, det er nemlig de ti som startet GPS som har samarbeidet med Riksantikvaren for å legge ut mange spennende bokser langs denne løypa!

Hilser på Jørn Holme, Riksantikvar. Åpningen av Historiske Vandreruter på Lebiko 14 Juni.
Hilser på Jørn Holme, Riksantikvar. Åpningen av Historiske Vandreruter på Lebiko 14 Juni.

Det er mange måter å takle denne runden på, men hvis du tror dette er en PT, tar du grundig feil. Fra første stund ble det klart at Riksantikvaren ønsket fine cacher, helst med tema fra området og med informasjon om stedene man passerer. Dette har ikke alltid vært lett, da visse strekninger hadde veldig lite å fortelle om, eller ekstremt lite informasjon om det som er å finne der. Mens andre steder er veldig kjente og har mye info å by på. Men det fine er jo, at uansett om det er mye historie eller ikke, så ligger det en cache, og cachene vi har lagt ut skulle være av god kvalitet.

I følge www.ut.no så vil det ta deg ca 3 dager å gå strekningen, så det sier seg selv at man enten må ta seg god tid, eller komme tilbake flere ganger. Men vi vil si det er verdt det. Det er mye fin natur, kultur, fine cacher, gode opplevelser og nok av muligheter til overnatting. For de som ikke vil, eller ikke kan gå langt, er det fortsatt mulighet for å kjøre bil på noen av delene, men mange er på stiene som er markert for Historiske Vandreruter. Vi hører ofte om flere team som jobber sammen, tar en og en del men begynner på hver sin side. Slik trenger man bare gå samme strekning en gang, og det står en bil og venter når man har gått ferdig en del.

På vei fra Lebiko til Varaldskogen skole.
                                                                   På vei fra Lebiko til Varaldskogen skole.

Hvis du vurderer å ligge over i området, kan vi tipse om Grasbråtan, en ubetjent DNT hytte man kan leie, Dragonmoen Camping, ei koie ved Masterud med plass til to eller Lebiko, gammalt finnetorp som absolutt er verdt bare turen dit!

For mer detaljert beskrivelse om selve Finnskogrunden, ta en titt på www.ut.no , der vil du finne detaljert kart og rikelig med informasjon om hvor det er best å starte runden fra der du vil starte den. På Geocaching.com vil du kunne søke etter runden vår, eller du kan feks. se på HV-Lebiko, HV-Orala/Åranstorpet eller HV-Toppenso

Glemte nesten å nevne det…men du har hele 86 cacher å finne…så det er kanskje greit å starte planleggingen av turen allerede?

God Tur!

1 kommentar til “Historiske Vandreruter”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.