De aller fleste vil si at man burde ha funnet minst 100 cacher, før man begynner å tenke på å lage en selv. Dette er selvfølgelig ingen regel, alle kan legge ut cacher, uansett hvor mange man har funnet, så lenge man følger regelverket til Groundspeak og norsk lov. Det at de mer erfarne påstår man burde ha funnet minst 100, er ganske enkelt fordi man da stort sett har funnet en god del forskjellige cacher, fått litt erfaring, sett hva mulighetene er og da mest sansynlig har lært reglene for Geocaching.
Så, hva gjør du da, når du synes du er klar for ansvaret ved å legge ut din første cache? Jo, først må du tenke over at du faktisk skal vedlikeholde cachen din. Velg derfor stedet du skal legge den ut med omhu. Hvis du aldri går lengre turer, legg da ikke boksen på en fjelltopp du bare har vært på en gang. Det er ditt ansvar at boksen har loggpapir, at den er tilstede når folk leter etter den, at den ikke er full av smeltevann og i det hele tatt er ok å finne. Det er du som må ut og se til cachen hvis noen melder ifra at den er forsvunnet, eller loggboka er full, og det skal du helst gjøre så fort som mulig. Du tar altså på deg et ansvar, det er din cache, og du må sørge for at den er tip top!
Velg stedet du skal legge cachen med omhu. Tenk på hva du selv liker å finne. Hvis du velger å legge cachen i naturen må du tenke på at naturen ikke skal ta skade av at den ligger der, den skal ikke spikres i levende trær, å grave den ned er absolutt forbudt og man må tenke på at det også er andre turgåere som ferdes på de samme stiene. Velger du en mer urban cache må man selvfølgelig be om lov til å legge den ut hvis det gjøres på privat grunn. Hvordan vil folk reagere hvis de ser noen lete på dette stedet du har valgt deg ut? Har du lov til å gå der cachen har blitt plassert?
Gjemmesteder som er absolutt forbudt: På kirkegårder eller i kirkegårdsmurer, i murer hvor stenene er såpass små at de kan omplasseres og med det ødelegge muren, varder, vernede bygninger, mindre enn 50m unna en aktiv jernbane, på en bru over en travel vei, i eller i umiddelbar nærhet av en travel vei, i veiskilt, for å nevne noe. Bruk normal folkevett, er du i tvil om det er lov, hadde du selv ikke følt deg vel ved å lete der, spør en revieuwer for å være sikker. Det er ikke verdt det om Geocaching skal få et dårlig rykte ved at steder og ting blir ødelagt i leting, eller at folk skader seg på grunn av beliggenheten av cachen din.
Hva slags cache skal du velge å legge ut? De aller fleste starter med å legge ut en helt vanlig cache, kalt regular. Det finnes jo multi cacher, mysteries, earth cacher, men jeg vil anbefale å starte med en regular. Det er det enkleste. Du har da funnet et kult sted, et interessant eller kulturelt sted, du har valgt å ville legge ut en regular (normal) cache, hva nå?
Nå drar du til dette stedet. Du drar og ser hvor det vil være best å gjemme boksen din, ved å dra til stedet du vil vise til andre cachere, vil du da finne ut hvor stor boks du vil trenge. Er du i skogen og du har anledning til det, kan boksen være ganske stor, gjemt i en bergsprekk, eller hengt i et tre i form av en fuglekasse feks. Er du i byen kan det være lettere å gjemme den som en micro, en liten cache med magnet bak et elektro skap, en nano på et regnrør eller en filmboks under en benk. Dette er det du vil finne ut når du drar til stedet du har valgt deg ut. Dette er også måten du finner ut om det faktisk er et bra sted å gjemme en cache. Plutselig ser du noe du ikke hadde tenkt på, og finner ut at du heller gjemmer den litt lenger unna, eller heller velger et nytt sted å gjemme den.
Når du har funnet stedet må du ta koordinater. Det er viktig at du da enten bruker en smart telefon med GPS eller en håndholdt GPS (som feks Garmin). Alt annet gir fort feil koordinater, ikke bruk kart tjenester på internett, google maps eller bil GPS. Du KAN ha flaks, men som oftest ender det opp med mange mange meter avvik, og irriterte folk som leter forgjeves etter cachen din, ikke kult.
Gå frem og tilbake flere ganger, mål flere ganger, sjekk at du får sånn ca de samme tallene hver gang. Kom gjerne tilbake flere forskjellige dager, dette for å være helt sikker på at koordinatene er riktige. Ikke noe er så flaut som å sende en haug med FTF jegere 100m i feil rettning! (Ja, det har skjedd mange, mange ganger før)
Når du nå har riktige koordinater, kan du godt begynne med å lage cachebeskrivelsen. Denne kan du egentlig begynne med når som helst, det er mulig å lagre siden, uten å sende den inn til kontroll, slik at du kan rette, forandre og gjøre den akuratt slik du vil ha den.
Alle er forskjellig, noen liker korte beskrivelser, andre lange. Dette er smak og behag. Men prøv å legge litt jobb i selve cachebeskrivelsen. Har det skjedd noe på stedet du legger ut cachen som er verdt å fortelle? Har stedet historisk betydning? Har den personlig betydning for deg? Kan du fortelle noe om skogen, fjellet, turen hit, huset den ligger ved, byen, sagnet om stenen den ligger under eller personen som har bodd her? Legg gjerne ved bilder. Lag en beskrivelse du selv liker å se.
Det eneste kravet for selve boksen er at den MÅ inneholde en loggbok/loggark. Noe annet er det faktisk ikke noe krav om. Men er boksen stor nok er det mange som setter pris på å finne bytteting i den. Har du plass til det kan det være lurt å ha mange loggark, eller en større loggbok, på denne måten sørger du for at du slipper å måtte dra til cachen for ofte, for å skifte en full loggbok. En blyant kan også være en stor hjelp for de som eventuelt har glemt igjen pennen sin. Har du en ziplock pose, kan det være smart å ha loggbok eller ark i denne, det forhindrer at den blir bløt ved skiftende temperaturer.
Selve cacheboksen må også være av god kvalitet. Sørg for at den er så godt som vanntett. Dette forhindrer at inneholdet i cachen din blir gjennomvått hvis det regner mye, eller når snøen smelter. En solid boks blir ikke lett ødelagt, og holder inneholdet tørt og fint i årevis. På denne måten gleder du de som finner den og du selv slipper unødvendige vedlikeholdsrunder. Ikke bruk rekebokser, isbokser, norgesglass og ting du selv har sett ikke fungerer som cachebeholdere. En god lock o lock boks er å anbefale. Den skal tåle å ligge ute i naturen i flere år og årstider uten å knuse eller ta inn vann. Ikke bruk hundeposer eller andre plastikkposer rundt cachen din, disse holder faktisk på fuktigheten og virker mot sin hensikt.
Så, da har du funnet et sted, laget en boks og du er ferdig med beskrivelsen. Da skal du tilbake til gjemmestedet ditt og legge fra deg boksen. Ta en siste sjekk av koordinater, vær sikker på at boksen er der den skal ligge og først da, etter at boksen fysisk er på plass, kan du sende inn cachesiden til godkjenning. Noen ganger kan det faktisk ta bare minutter før den blir godkjent! Derfor er det utrolig viktig at du legger ut boksen først, før cachesiden sendes inn. Det kan dog ta lenger tid, dette kommer helt an på hvor mye revieuwerene har å gjøre.
Det sitter 6 revieuwere rundt omkring i Norge, disse går ikke ut og sjekker boksen din, det ville vært fysisk umulig, men de går da ut i fra at du har lest reglene og vet hva du netopp krysset ok på når du sendte inn siden din. Det går på tillit, de stoler på at du kan reglene, har lov til å legge boksen der den ligger og at du følger reglene. Ved å bryte reglene ødelegger du bare for noe du selv synes er morro å drive med. Ved å holde seg til reglene (som har blitt til fordi det har blitt ødelagt ting, og skjedd nesten ulykker) hjelper man til å gi Geocaching et godt rykte og at det ikke blir laget enda strengere regler.
Da er det bare å vente. Vente på den aller første som skal finne cachen din! Dette er utrolig spennende. Det kan ta bare få minutter, eller det kan ta dager, men det å få den første loggen er utrolig gøy! Loggene du vil få i fremtiden vil forhåpentligvis gi deg inspirasjon til å lage fler, og å lese loggene til de som har hatt glede av å finne noe DU har laget og lagt ut, det er utrolig givende.
Jeg ønsker deg lykke til med ditt første utlegg!